Elfogadta a képviselőház tegnap a fizetés helyetti teljesítés törvényét. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a jelzáloghitelesek adósságuk visszafizetése helyett átadják a bankoknak a hitelbiztosítékban megjelölt ingatlant. A törvényt kezdeményező Daniel Zamfir, Nemzeti Liberális Párti képviselő szerint a törvény mintegy 800 ezer, törlesztési gondokkal küzdő jelzáloghiteles személy számára biztosít menekülési alternatívát az adósságcsapdából. A jogszabály hatályba lépéséhez már csak Klaus Johannis államfő aláírására van szükség.

A törvény a bankok heves tiltakozását váltotta ki, ugyanis a gazdasági válság előtt felvett hitelek esetében a jelzáloggal terhelt ingatlanok piaci értéke időközben jelentősen csökkent és ma már az adósság felét sem fedezi. A román bankszövetség szerint az intézkedés valójában nem szociális jellegű, mert nem segít az adósoknak megőrizni lakásukat.  Szerintük azoknak az ingatlanspekulánsoknak kedvez, akik 2008 előtt az árak további növekedését feltételezve hatalmas hiteleket vettek fel ingatlanprojektekre, most pedig megszabadulnak adósságuk jelentős részének visszafizetési kötelezettségétől.

Moldován József, RMDSZ-es parlamenti képviselő, a javaslat egyik kezdeményezője kifejtette: a bankoknak is vállalniuk kell a kockázatokat, nemcsak a hitelt felvevő állampolgároknak.