Behívatták a pekingi külügyminisztériumba az Amerikai Egyesült Államok kínai nagykövetét. Max Baucusnak elmondták: Washington veszélyeztette Kína szuverenitását és biztonságát azzal, hogy hadihajót vezényelt az egyik kínai felügyelet alatt lévő dél-kínai-tengeri zátony közelébe. A kínai külügyminiszter-helyettes Peking elégedetlenségét tolmácsolta a történtek miatt és provokációnak nevezte a „területsértést”. Mint mondta: országa igényt tart a Nansa/Spratly-szigetek és a hozzájuk tartozó vizek feletti teljes szuverenitásra, mert azokat „Kína fedezte fel, nevezte el és végzett rajtuk fejlesztéseket”.

Az amerikai kormány illetékesei már korábban jelezték: Washington a járőrözéssel kívánt nyomatékot adni azon álláspontjának, amely szerint nem fogadja el Kína szuverenitását a szóban forgó területek felett, és nem ismeri el, hogy a zátonyok mesterséges feltöltésével e szárazföld nemzetközi jogi értelemben „sziget” státust nyert.

A kínai külügyminisztérium szóvivője ugyanakkor bejelentette: ha egyes országok továbbra is kitartóan arra törekszenek, hogy mesterségesen feszültséget gerjesszenek a térségben, ez Kínát védelmi képességeinek fokozására késztetheti.