Elkezdődhet a bűnvádi eljárás Petre Roman egykori miniszterelnök, Victor Atanasie Stănculescu volt védelmi miniszter és Gelu Voican Voiculescu, a titkosszolgálatokért felelő volt miniszterelnök-helyettes ellen, miután Klaus Johannis, államfő jóváhagyta a legfőbb ügyész erre vonatkozó kérését.

A legfőbb ügyész csütörtökön fordult az államfőhöz, hogy engedélyezze a három volt kormánytag ellen a bűnvádi eljárást. Az 1990. június 13. és 15. között lezajlott bányászjárással összefüggésben a katonai ügyészek Ion Iliescu volt elnököt emberiesség elleni bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják. Az ügyészek szerint Iliescu és Petre Roman határozott más kormánytagokkal együtt az akkori bukaresti Egyetem téri ellenzéki tüntetés feloszlatásáról, majd a bányászok Bukarestbe utaztatásáról.

A bányászjárás ügyében tegnap kihallgatott Miron Cozma egykori bányász szakszervezeti vezető ? akit azzal gyanúsít az ügyészség, hogy ő vezette a Bukarestbe hívott bányászokat az ellenzéki tüntetések szétverésekor ? ?KGB-s átverésről? beszélt, és azt állította: erőszakkal vitték Bukarestbe az 1990-es bányászjárás idején.

A bányászjárásnak négy halálos áldozata és mintegy ezer sebesültje volt.