A képviselőház várhatóan ma elfogadja a levélben szavazás törvénytervezetét, miután a választási reformot kidolgozó parlamenti különbizottság tegnap véglegesítette a jogszabály tervezetét. Ezt a szociáldemokraták és a jobbközép ellenzék is megszavazta, míg Márton Árpád, az RMDSZ képviselője nem támogatta azt.

A tegnap véglegesített törvénytervezet szerint egyelőre csak a jövő évi parlamenti választásokon tennék lehetővé a levélszavazást, és annak tapasztalata alapján terjesztenék ki a jogszabályt más típusú választásokra. A szenátusban már megszavazott változathoz képest törölték a tervezetből azt a lehetőséget, hogy a diaszpórában élők interneten keresztül iratkozhassanak fel a választói névjegyzékbe. Ugyanakkor a regisztrált külföldi szavazó továbbra is maga nyomtathatja ki internetről letöltött szavazólapját, amelyet kettős borítékban juttat majd el a választási hatósághoz.

Márton Árpád RMDSZ-es képviselő az MTI érdeklődésére elmondta: a szövetség  csak olyan választásnál tudja támogatni a levélben való szavazást, ahol minden voks egyetlen választókerületben érvényesül: ilyen a román elnökválasztás.