Az Iszlám Állam tagjai három foglyot a palmürai romváros oszlopaihoz kötöztek, majd azokkal együtt felrobbantották őket, számolt be az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A londoni székhelyű emberi jogi szervezet nem közölte, hogy kik voltak az oszlopokhoz kötözött fogvatartottak. A palmürai romoknál már korábban is tartott kivégzéseket az ISIS, de olyan hogy a romokkal együtt robbantsanak fel embereket, még nem volt. Az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori szíriai romvárost még május végén foglalta el az Iszlám Állam, azóta pedig módszeresen és jól dokumentáltan verik szét és robbantják föl az az egykori kereskedővárosban található római és síita műemlékeket.

Közben Törökországban az Iszlám Állam (ISIS) mintegy 30 feltételezett tagját vette őrizetbe a rendőrség. Az akció a Törökország középső részén lévő Anatólia tartományban, Konya városában zajlott kora reggel, a rendőrség a török média beszámolója szerint több házban csapott le egyszerre. Mindez egy nappal azután történt, hogy az ország délkeleti részében lévő Diyabakirban lövöldözés tört ki a rendőrség és az ISIS feltételezett tagjai között, amiben két török rendőr és hét terrorista életét vesztette.

Az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció már négy napja nem hajtott végre légi támadásokat Szíriában, miközben az orosz harci gépek csak az utóbbi 24 órában 94 objektumra mértek csapást. A Pentagon szerint csupán taktikai szünetről van szó, Jeff Davis szóvivő a Le Figaro című francia lapnak azt nyilatkozta: hírszerzési információkra várnak, mielőtt a légierő újra lecsap, hogy lehetőség szerint kizárják az esetleges civil áldozatokat. Moszkva lassan egy hónapja, szeptember 30-a óta támad szíriai célpontokat, a Nyugat szerint nem annyira az Iszlám Állam, hanem a Bassár al-Aszad elnök ellenzékének állásait.