• Ungaria şi Austria încearcă azi aplanarea divergenţelor provocate de decizia autorităţilor ungare de a izola graniţa de sud cu garduri de sârmă pentru a face faţă crizei refugiaţilor.  Premierul ungar Viktor Orban a declarat după încheierea summituui de la Bruxelles că Ungaria are două posibilităţi: fie va apăra în continuare frontierele cu garduri, fie va fi capabilă să lase imigranţii să meargă mai departe spre Austria şi Germania dacă varianta barierelor de sârmă ghipată nu este agreată.
  • Ungaria a sporit de opt ori în ultimii cinci ani exportul de produse agricole în China – a afirmat Sándor Fazekas, ministrul agriculturii care a adăugat că exportul ungar de produse agricole în China s-a triplat anul trecut şi a ajuns la 22 milioane de euro. Ca exemplu, ministrul a amintit de creşterea exportului de vin unguresc, care este în prezent de 10 mii de hectolitri, astfel încât China este al patrulea cel mai mare importator de vinuri din Ungaria.
  • Institutul Maghiar din Bucureşti organizează astăzi, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la moartea compozitorului Bartók Béla (26 sep.), ?Maratonul Bartók? ? ora 16:00, la sediul din Str. Gina Patrichi nr. 8. Majoritatea protagoniştilor acestei seri sunt laureaţi ai Festivalului Muzicii Maghiare, însă participa la acest maraton şi alţi tineri muzicieni. Astfel se ofera publicului un program cameral foarte variat, cuprinzând aproape toate perioadele componistice ale lui Bartók care a fost unul dintre cei mai importanţi compozitori ai secolului XX, si care a determinat evoluţia istoriei muzicii europene.
  • Începând cu anul 2001, ziua de 26 septembrie este dedicată celebrării limbilor europene. Cu aceasta ocazie intre 11.00 si 17.00 Grădina Verona va găzdui standurile organizatorilor, unde publicul este invitat să descopere bogăţia culturală a spaţiului european prin jocuri lingvistice şi concursuri. In ceainăria librăriei Cărtureşti pentru adulţi intre 15.00 si15.30 se ţin lectii demo de limba maghiară, iar pentru copii in podul librăriei Cărtureşti (15.30 ? 16.00). Institutul Maghiar din Bucuresti va oferi, prin tragere la sorţi, un curs de limba maghiară gratuit, care va începe în luna octombrie.
  • Compania de Teatru ‘Aradi Kamaraszinhaz’ va deschide noua stagiune a nou-înfiinţatului teatru din oraşul maghiar Győr, la invitaţia cunoscutului actor Gati Oszkar. Spectacolele pe care compania teatrală arădeană le va prezenta sâmbătă şi duminică la Gyor sunt regizate de Erno Tapaszto şi îl au în rolul principal pe actorul Attila Harsanyi. Spectacolul ‘Sex, drugs, gods & rock’n’roll’ al Companiei ‘Aradi Kamaraszinhaz’ a câştigat recent premiul pentru Cel Mai Bun ‘One man show’ la Festivalul Internaţional de Teatru Atelier, premiul pentru Cea Mai Bună Monodramă şi Premiul Special al Academiei Maghiare de Artă, la Festivalul de Monodrame şi de Teatru de Studio din Tatabanya, Ungaria.
  • Partea a II-a a emisiunii, ?Fenomene? va fi realizata de Stanik István.

Bejegyzés navigáció