A második napja veszteglő kamionosok tegnap késő este teljesen, mindkét irányban lezárták teherautóikkal a Belgrádot Zágrábbal összekötő főúton fekvő Bajakovo-Batrovci határátkelőhelyet. A kamionosok amiatt tiltakoznak, hogy a horvát hatóságok csak részlegesen ? azaz a romlandó árut szállító kamionok előtt – nyitották meg a két napja lezárt határátkelőt, jelentette a szerb média.

A szerb miniszterelnök ma éjfélig adott időt horvát kollégájának arra, hogy feloldja a határzárat, ellenkező esetben – mint mondta – Szerbia jogi, politikai és gazdasági ellenlépéseket foganatosít. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök tegnap esti nyilatkozatában nevetségesnek nevezte azt, hogy Belgrád válaszlépésekkel fenyegette meg Zágrábot. Arra hívta fel Belgrád figyelmét, hogy ellenlépései az egész Európai Unió ellen irányulnának.
Eközben szakadatlanul érkeznek a menekültek a horvátországi opatovaci ideiglenes sátortáborba. A horvát hatóságok városi buszokkal szállítják oda a migránsokat, és jelenleg mintegy háromezren várakoznak a befogadóállomás előtt.

A legfrissebb adatok szerint 39 ezer illegális bevándorló érkezett múlt szerda óta Horvátországba, és 32 ezren hagyták el az országot.