Az elmúlt hét folyamán összesen 18 román állampolgárt vettek őrizetbe Magyarországon embercsempészet gyanújával. A magyar hatóságok hivatalosan is értesítették az esetekről Románia budapesti nagykövetségét ? nyilatkozta tegnap délutáni bukaresti sajtótájékoztatóján Raluca Lunculescu külügyi szóvivő.

A Budapesten őrizetbe vett román állampolgárokat kihallgatták, és a magyar rendőrség előzetes letartóztatásukat kezdeményezte. Az embercsempészettel gyanúsított román állampolgárok egyike sem igényelt eddig konzuli segítséget.

A külügyi szóvivő elmondta: amennyiben jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélnek egy román állampolgárt Magyarországon, az illető kérheti áthelyezését egy romániai büntetés-végrehajtó intézetbe. Ha ezt a magyar és a román igazságügyi minisztérium is jóváhagyja, a büntetés fennmaradó részét az elítélt Romániában töltheti le.

Raluca Lunculescu külügyi szóvivő továbbá arról is beszámolt, hogy az osztrák hatóságok tájékoztatták a Román Külügyminisztériumot arról, hogy  az ausztriai A4-es autópályán csütörtökön talált, megfulladt menekültekkel teli kamion esetében egyetlen román állampolgár sem érintett.