Lezárult az a magyar-román közös program, amelynek révén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és partiumi templomokat, műemlékeket állítottak helyre, illetve fejlesztettek látogatóbaráttá. A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 támogatásával megvalósult projekt hat évvel ezelőtt és három ütemben valósult meg – közölte Kondra Laura, az ügynökség igazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján.

A program során többek között 20 magyarországi és 13 romániai templomot fűztek fel egy közös turisztikai útvonalra a történeti Szatmár területén, továbbá 7 partiumi templom műemléki helyreállítása és látogatóbarát fejlesztése valósult meg.

Emellett információs terminálokat, vetítő rendszereket, tablókat és 3D-s nyomtatott modelleket helyeztek ki bennük, amelyek segítségével az épületek teljes építéstörténetével megismerkedhetnek a látogatók. Kondra Laura elmondta: az egyházkerületek restaurálási munkálatokra fordították az elnyert összeg egy részét, az ügynökség pedig egy marketingkampányt indított, amelynek része volt egy túravezető képzés is.