A Petőfi Sándor elbeszélő költeménye nyomán született produkciót Végváron próbálták és készítették elő a színészek július 10-e és augusztus elseje között. Ezt követően két hétig járták vele Arad és Temes megyei falvait, kisvárosait. A turné során mindenütt nagyon jól fogadták a vándorszínházat, ami azt bizonyítja, hogy a színháznak is érdemes elmennie a nézőhöz, nemcsak a nézőnek a színházhoz.

A helység kalapácsát minden este máshol láthatta a közönség: az előadás eljutott Igazfalvára, Lugosra, Újmosnicára, Újszentesre, Magyarszentmártonba, Ótelekre, Zsombolyára, Nagyszentmiklósra, Németszentpéterre, Pankotára, Borosjenőbe, Nagyzerindre és végül Ágyába.

Zsehránszky István interjúját megelőzően rövid bejátszást hallhatnak a Petőfi Sándor művéből készült produkcióból. A színészcsapat hét romániai, magyarországi és szlovákiai színészhallgatóból áll. Mint mindjárt kiderül, egy jó ügy ma is összehozza a fiatal művészeket.

A helység kalapácsa című előadás rendezője: Aszalos Géza, a rendező munkatársa: Orbán Enikő, díszlet- és jelmeztervezője: Albert Alpár.
A színészcsapat tagjai: Aljoscha Cobetz, a temesvári német színháztól, Hajdu Péter, a Szegedi Nemzeti Színháztól, Lanstyák Ildikó szlovákiai származású színi főiskolás Kolozsvárról, Mihály Csongor marosvásárhelyi színész és bábos, Pignitzky Gellért magyarországi származású színi főiskolás Marosvásárhelyről és Vincze Timea marosvásárhelyi bábszínész.