Mintegy 6500 rab, köztük 14 üzletember kapott kegyelmet Pak Gun Hje dél-koreai államfőtől ma a Koreai-félsziget japán megszállás alóli felszabadulásának közelgő 70. évfordulója alkalmából.

Az igazságügyi tárca közleménye szerint a 14 bebörtönzött vállalatvezető az ország gazdaságának felemelkedésében játszott szerepéért részesült amnesztiában. A szabadulók között van Csej Te Von, a harmadik legnagyobb dél-koreai vállalat, az SK-csoport vezetője. Őt két évvel ezelőtt ítélték négyévi börtönre sikkasztásért, de a büntetés idejére is a cég elnöke maradt. Ez az első alkalom, hogy Pak államfő kegyelmet gyakorol egy ilyen hatalmas, családilag irányított üzleti vállalkozás vezetőjével.

A lépés valószínűleg újraéleszti a vitát a hatalmasoknak és a cégcsoportok vezetőinek adott „tisztességtelen kegyelemről”. Korábban a vitát az adócsalásért elítélt Li Kun Hinek, a Samsung vállalatcsoport volt vezetőjének 2009-ben elnöki kegyelemmel történt szabadulása váltotta ki. A kormány akkor azt állította, hogy Li a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként hozzájárul majd ahhoz, hogy Dél-Korea elnyerje a 2018-as téli ötkarikás játékok rendezési jogát.

A Koreai-félsziget 1910 és 1945 között volt japán uralom alatt, a megszállás végér?l augusztus 15-én emlékeznek meg.