Több menekültet mentett ki tegnap az olasz haditengerészet egy süllyedő gumicsónakból a líbiai partok közelében. Beszámolójuk szerint azonban akár 50 másik társuk odaveszhetett – közölte Twitter-profilján ma a haditengerészet. A menekülteket átadták a parti őrségnek, amely a Lampedusa szigeti menekülttáborba szállította őket.

Közben ma hajnalban a görögországi Kósz szigetre újabb többtucatnyi csónakos menekült érkezett Törökország felől. Az AP hírügynökség jelentése szerint tegnap több verekedés is kitört a menekültek között a szigeten. A görög hatóságok nem tudnak megbirkózni a közelben lévő török partoktól a szigetre érkező emberek áradatával. Az Égei-tenger keleti medencéjében lévő szigetekre naponta több százan érkeznek a polgárháború sújtotta Szíriából vagy Afganisztánból. Kósz szigeten már több mint hétezren vannak.

A magyar rendőrök és polgárőrök tegnap 55 csoportban 1521 határsértőt – köztük 360 gyermeket – tartóztattak föl Csongrád megye déli részén. A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a magyarországi rendőrség.