Helyi idő szerint reggel 8 óra 15 perckor, egy amerikai bombázó fedélzetéről 1945. augusztus 6-án dobtak atombombát a japán városra. A 70. évforduló alkalmából több mint 40 ezer ember gyűlt össze Hirosima békeparkjában, nem messze a robbanás epicentrumától.

A résztvevők – köztük Abe Sindzó japán miniszterelnök, s mintegy száz ország képviselői – egy perces csenddel emlékeztek az atomtámadás 140 ezer áldozatára. Abe Sindzó beszédében hangsúlyozta: Japánnak – mint az egyetlen olyan országnak, amelyet valaha is atomtámadás ért – kötelessége, hogy a nukleáris fegyverek felszámolásáért dolgozzon.

Hirosima polgármestere, Kazui Macui pedig az atomfegyvereket mondta „az abszolút gonosznak”, amit meg kell semmisíteni. A megemlékezésen ott volt Caroline Kennedy, az Egyesült Államok tokiói nagykövete, az 1963-ban Dallasban meggyilkolt amerikai elnök, John F. Kennedy lánya is.

1945. augusztus 6-án az Enola Gay névre keresztelt B-29-es bombázóról dobtak atombombát Hirosimára. Három nappal később egy másik japán várost, Nagaszakit ért hasonló támadás, ez utóbbi helyen a robbanás 74 ezer ember halálát okozta.

A történészek mind a mai napig vitáznak arról, hogy szükség volt-e a két támadásra. Egy idén februárban készített közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 56 százaléka ma is úgy gondolja, hogy a Hirosima és Nagaszaki elleni atomtámadás jogos volt.