Kártérítésért pereli a román államot a Gabriel Resources a Verespatakon tervezett ciántechnológiás aranykitermelés akadályoztatása miatt, közölte közleményében a kanadai vállalat. A cég a Világbank mellett működő nemzetközi bíróságon próbálja elérni, hogy a román állam megadja a kitermelés beindításához szükséges engedélyeket.

A Mediafax által idézett közlemény szerint a Gabriel Resources januárban indította el az eljárást, az államfőnek, a miniszterelnöknek és a kormánynak címzett átiratával, amelyben a vita közös megegyezéssel történő rendezésére tett javaslatot. Áprilisban és májusban ismételten jelezte tárgyalási szándékát, de választ egyik intézménytől sem kapott.

A Gabriel Resources konkrét kárigényről nem számolt be, közleményében azt írja, hogy „teljes körű kompenzációt” követel a romániai beruházásaiért, a befektetések védelméről szóló szerződések szerint. Mindazonáltal a vállalat rámutat, hogy „a részvényesek és főként a román állam érdekeit a legjobban az szolgálná”, ha a bányaprojekt megkapná a megfelelő jóváhagyásokat, ez pedig „kizárólag a román politikusokon múlik”.

A Gabriel Resources birtokolja a verespataki aranybánya kitermelésére létrehozott Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vállalat részvényeinek 80,69 százalékát. Az RMGC úgy becsüli, hogy 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt nyerhet ki a Nyugati szigethegységben található településen, ciánt alkalmazó technológiával. A 1999-ben, homályos körülmények között odaítélt koncessziót azonban mindmáig nem tudta érvényesíteni, mert a helyi lakosok egy része nem hajlandó elhagyni a települést, és környezetvédelmi szervezetek a bíróságon többször is elérték a bánya megnyitásához elengedhetetlen hatósági engedélyek érvénytelenítését.