Ma telekonferenciát tartanak az euróövezeti pénzügyminiszterek, hogy több milliárd eurós hitelt hagyjanak jóvá Görögországnak, amelynek parlamentje hajnalban elfogadta azokat a megszorító intézkedéseket, amelyeket a nemzetközi hitelezők követelnek Athéntól az újabb pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséért cserébe.

Annak a 7 milliárd eurónak a sorsáról van szó, amit az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusból nyújtanának Görögországnak három hónapos lejáratra áthidaló kölcsön formájában.

Ugyancsak ma tartja kamatdöntő ülését az Európai Központi Bank (EKB), amely elsősorban azért lesz különösen fontos Görögország szempontjából, mert várhatóan az eurójegybank vezetőjének sajtóértekezletén jelentik be, hogy növelik a vészhelyzeti likviditási támogatás keretét a görög bankoknak a Görögország iránti bizalom erősítése céljából.

A készpénzfelvételeket továbbra is korlátozzák, legalább addig, amíg el nem fogadják a mentőcsomagot és a bankokat nem tőkésítik fel legkevesebb 25 milliárd euróval.

Görögországban június 29. óta zárva vannak a bakok. Klaus Regling, az Európai Stabilitási Mechanizmus vezérigazgatója szerint a pénzügyi alap akár 50 milliárd eurót is betehet a harmadik görög mentőcsomagba.