• Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a cerut joi Ungariei să nu adopte proiectul de lege care înăspreşte reglementările privind acordarea azilului, cu o zi înainte ca parlamentul de la Budapesta să se pronunţe asupra acestui subiect. Guvernul ungar vrea să fie scurtat intervalul în care sunt verificate cererile de azil şi să fie respinse acelea venind din partea unor imigranţi care au tranzitat anterior aşa-numite state terţe sigure, unde însă nu au solicitat azil. Circa 80% dintre solicitanţii de azil aflaţi în Ungaria provin din zone de conflict (Siria, Afganistan şi Irak), ceea ce înseamnă că mulţi dintre ei au probabil nevoie de protecţie internaţională, atenţionează UNHCR.
  • Curtea de Apel Târgu Mureş a anulat definitiv Hotărârea Consiliului Local Miercurea Ciuc prin care s-a adoptat o petiţie în care se solicită crearea unei regiuni administrative autonome, denumită Ţinutul Secuiesc. Hotărârea Consiliului Local Miercurea Ciuc a fost atacată în instanţa de contencios administrativ de prefectul judeţului Harghita, Andrei Jean Adrian, deoarece aceasta încalcă Constituţia şi legile ţării. Până acum, 35 de autorităţi publice locale din Harghita au adoptat o astfel de hotărâre, toate fiind atacate în contecios administrativ de prefectul judeţului.
  • Autorităţile din Harghita solicită Ministerului Mediului relocarea mai multor urşi care provoacă pagube în Băile Tuşnad, localnicii afirmând că animalele atacă aproape în fiecare noapte şi se plimbă nestingherite prin staţiune. Sunt aproximativ zece urşi care se plimbă prin staţiune, intră în gospodării, distrug gardurile sau ucid animalele. În pădurile din preajma oraşului Băile Tuşnad şi Rezervaţia Tinovul Mohoş – Lacul Sfânta Ana îşi au habitatul peste 30 de urşi şi, în fiecare an, o parte din ei îşi caută hrana în staţiunea Băile Tuşnad. Urşii au creat probleme şi în alte zone ale judeţului Harghita. Potrivit evaluărilor efectuate de specialişti în primăvara acestui an, în pădurile harghitene trăiesc între 800 şi 1.000 de urşi.
  • Profesor-doctor Benedek Imre, de la Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, a anunţat, că una dintre noutăţile care vor fi prezentate la a XV-a Conferinţă de Cardiologie cu Participare Internatională, de la Târgu Mures, va fi reţeaua de asistare a pacientului cu infarct miocardic acut, care va contribui la scăderea mortalitatii generale cu 8%. Reţeaua a funcţionat în judeţele Mureş şi Harghita, în timp s-a dezvoltat şi în prezent sunt cuprinse oraşele Satu Mare, Baia Mare, Târgu Secuiesc, Braşov, Sighişoara, Mediaş, Sibiu, Bistriţa, Miercurea Ciuc, Topliţa, Gheorgheni şi Târgu Mureş
  • Luiza Zan, cea mai în vog? cânt?reaţ? de gen din România, cânt? al?turi de Hungarian All Stars (Fonay Tibor – chiatară, Gálfi Attila – toboşar, Gyárfás István – chitară, Sárik Péter ? pian) în penultima zi a evenimentului Bucharest Jazz Festival, pe 4 iulie, de la ora 20:15.
  • Partea a II-a a emisiunii, ?Jelenségek?, va fi realizat de Stanik István.

Bejegyzés navigáció