• Astăzi la Institutul Balassi din Bucureşti (ora 19.00) are loc expunerea sociologului Rostás Zoltán: Arheologia socială a maghiarilor din Bucureşti. Faţă de abordarea jurnalistică, predominant prezenteistă, şi cea a istoriografiei tradiţionale, care porneşte investigaţia de la primele vestigii ale maghiarilor din capitala României, se poate încerca o incursiune plecând din prezent spre trecut. Această arheologie socială ? pe lângă ineditul pitoresc al ei ? se justifică, tocmai fiindcă imigrarea maghiarilor, ca şi a celorlalte grupuri etnice şi sociale sosite de-a lungul secolelor, a fost necesară, fragmentară şi haotică.
  • Cel de al cincilea titlu în topul vânzarilor la târgul de carte Bookfest 2015 a fost volumul Sátántangó de László Krasznahorkai. Autorul maghiar, premiat de curând cu distinctia ‘Man Booker International Prize 2015’, este considerat una dintre cele mai originale si mai profunde voci ale literaturii central-est europene. Volumul ilustreaza, într-un stil unic, cercul vicios si lipsit de sens în care se învârte umanitatea, la infinit. Satantango este cunoscut si datorita adaptarii cinematografice din 1994 realizate în viziunea regizorului avangardist Béla Tarr.
  • UDMR nu pune la îndoială dreptul de a vota al cetăţenilor români din străinătate, dar consideră important să nu se comită abuzuri cu ajutorul votului prin corespondenţă, a afirmat marţi viceliderul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaţilor, Árpád Márton. Deputatul UDMR a declarat agenţiei de presă MTI că opoziţia liberală nu s-a consultat cu UDMR înainte de a anunţa că doreşte să înainteze o moţiune de cenzură împotriva guvernului social democrat condus de Victor Ponta din cauza îngrădirii dreptului la vot al românilor din străinătate.
  • Mai mulţi elevi de la şcoli cu predare în limba maghiară din Harghita şi Covasna, câştigători ai concursului de limbă română ?Carte frumoasă, cinste cui te-a scris?, au fost premiaţi ieri la sediul Guvernului României. Cei 25 de elevi au fost întâmpinaţi de consilierul de stat al primului ministru, Mirel Palada.
  • Ziaristul maghiar din Berlin, Szőczi Árpád va prezenta cartea sa scrisă pe baza documentelor găsite în arhivele române şi maghiare. Szőczi Árpád a avut un rol important în înregistrarea renumitului interviu cu Tőkés László, ce a fost difuzat la televiziunea maghiară în data de 24 iulie 1989 – Institutul Balassi din Bucureşti, ora 16.00.
  • Elevii susţin astăzi proba la matematică, în cadrul evaluării competenţelor dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a, care se desfăşoară în perioada 26 ? 28 mai.
  • Cu prilejul celei de-a XXII-a edi?ii a Festivalului Interna?ional de Teatru ATELIER, care va avea loc între 2 ?i 10 iunie la Sfântu Gheorghe, se va desfă?ura un WORKSHOP DE CREATIVE WRITING, coordonat de dramaturgul Radu Macrinici.
  • În jur de 2.000 de fermieri covăsneni vor ieşi în stradă pentru a-şi striga nemulţumirea faţă de politica agrară din România, după ce, spun ei, au atins capătul aţei. Aceştia îndeamnă toţi micii producători să se alăture manifestaţiei din 3 iunie, pentru a îndrepta situaţia şi în favoarea ţăranului român şi nu a procesatorilor sau a comercianţilor.

Bejegyzés navigáció