Szatmár megyében hatalmas károkat okozott a hétfői jégverés, Máramaros megyében pedig hat települést árasztott el a víz tegnapról mára virradó éjszaka. A hidrológusok ma három megyére, így Szatmárra, Szilágyra és Máramarosra bocsátottak ki vörös árvízriadót. A riasztás a Mazsa, Szilágy és Borszó patakok vízgyűjtőjére érvényes.
A Szatmár Megyei Prefektúra ugyanakkor újabb jelentést adott ki a hétfő délutáni jégvihar okozozta károkról. Eszerint 36, főként Szatmár megye középső és észak-keleti részén fekvő településen pusztított leginkább a vihar. A kárjelentések alapján összeállított összegzésben több mint 23 ezer hektárnyi területről és 47 kilakoltatott személyről számol be a kormánybiztosi hivatal. A hétfői ítéletidő 158 kutat, csaknem 27 kilométernyi községi utat, 6 kilométer villanyvezetéket és 23 bekötő vezetéket is tönkretett.
A meteorológiai szolgálat szerint hétfőn néhány óra leforgása alatt Szatmár megye egyes területein 32 liter csapadék is hullott egy négyzetméternyi területen. A lezuhanó jégdarabok átmérője helyeként elérte az 5 centimétert – jelentős kárt okozva csaknem kétezer járműben.