• Autorităţile române le solicită responsabililor ungari să pună în aplicare mandatul european de arestare, emis miercuri, pe numele fostului deputat UDMR, Markó Attila, care s-ar afla pe teritoriul Ungariei. Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu că a abordat acest subiect, ieri la Budapesta, la întâlnirea cu omologul său ungar. Péter Szijjártó a declarat, că Ungaria susţine iniţiativa României privind crearea unui tribunal pentru combaterea terorismului. Aurescu, a declarat, că autonomia pe criterii etnice nu corespunde Constitu?iei României ?i sprijinirea ei nu face parte din standardele europene în materie, în timp ce omologul său ungar, Peter Szijjarto, a precizat că sarcina Guvernului Ungariei este de sprijini comunită?ile maghiare de peste hotare în obiectivele pe care acestea ?i le propun.
  • Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au autorizat mitingul pentru stoparea defrişărilor şi protejarea pădurilor, programat pe data de 9 mai, în faţa Prefecturii. Iniţiatorul mitingului este fotograful Toró Attila, un ecologist fervent. Pe data de 9 mai, în mai multe oraşe din ţară, dar şi din străinătate sunt anunţate acţiuni de protest împotriva ?despăduririlor abuzive?, care, potrivit apelurilor lansate pe site-urile de socializare, ?au lăsat România în numai câţiva ani cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989?.
  • Ziua Europei – Metro Europe 2015: Astăzi între orele 16.00-19.00 călătorii bucureşteni, care irculă prin staţia de metrou Timpuri Noi, vor avea ocazia să se delecteze cu muzică fusion (world music şi jazz) şi cu un film de 20 de minute ce cuprinde informaţii despre minunăţiile naturii şi obiectivele turistice ale Ungariei, film produs de Oficiul Turistic al Ungariei. Formaţia Szirtes Edina Mókus şi Fabula Rasa va delecta trecătorii în trei reprize a câte 20 de minute. Vor fi puse la dispoziţia publicului la ambele intrări ale staţiei broşurile turistice despre Ungaria.
  • În a 19-a ediţie a Festivalul Filmului European va fi prezentat filmul maghiar „Miraj” (Délibáb, 2014, 90 min., subtitrat în limba română) în regia lui Hajdu Szabolcs, filmul fiind premieră absolută în România. Evenimentul are loc sâmbătă, 9 mai, ora 19.00, la Cinema Studio din Bucureşti. ?Miraj? spune povestea unui fotbalist african dintr-un mic oraş unguresc. Filmul ne arată fenomenele specifice cotidianului nostru precum rasismul, egalitatea, puterea, libertatea.
  • În weekendul 9-10 mai, sâmbătă între orele 11-20 şi duminică între 11-18, în curtea Institutului Balassi ? Institutul Maghiar din Bucureşt va fi organizată o nouă ediţie a evenimentului gastro-cultural Ozosep. Ca de obicei se vor găsi produse 100% naturale, de înaltă calitate şi cu gust autentic, aduse de micii producători şi meşteri artizani din Harghita şi Covasna. Gulaşul va fi pregătit după reţeta unică a Castle Hotel Daniel din Tălişoara, judeţul Covasna. Sâmbătă de la ora 12 sunteţi invitaţi la un concert worldmusic susţinut de artista Szirtes Edina Mókus din Ungaria.

Bejegyzés navigáció