Alkotmányossági kifogást emelt Klaus Iohannis államfő a parlamenti választások megszervezéséről szóló törvény ellen, amelynek értelmében nem a kormány, hanem a parlament dönt sarkalatos törvénnyel a választások dátumáról, és azt a voksolás előtt legalább 60 nappal kell kijelölni.
Az Államelnöki Hivatal hétfői közleményében leszögezi, az elnök szerint a törvény több pontban is sérti az alkotmány előírásait. Az alkotmánybíróságnak küldött beadványában Iohannis többek között hangsúlyozza: azáltal, hogy a választások megszervezését szabályozó törvényt a voksolás előtt kevesebb mint hat hónappal fogadták el, sérül a kiszámíthatóság és a jogbiztonság alkotmányos elve.
Ugyanakkor a kezdeményezés ellentmond a Velencei Bizottság ajánlásainak is, amelyek leszögezik, hogy a választásokat megelőző egy évben kerülendők a választással kapcsolatos módosítások, „amelyeket manipulálási szándék hiányában is pártérdekek diktálnak” – magyarázza. Az elnök ugyanakkor úgy véli, amennyiben a parlament valamilyen oknál fogva nem fogadja el a megszabott határidőn belül a választások időpontját kijelölő jogszabályt, sérülni fog az alkotmány azon előírása, amely a képviselők és szenátorok mandátumának időtartamáról rendelkezik. Iohannis beadványában kéri a taláros testülettől, nyilvánítsa alkotmányellenesnek a kifogásolt törvényt.