Világszerte 8 millió 359 ezer koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván a baltimore-i Johns Hopkins egyetem mai összesítésében. Ebből több mint 4 millió 87 ezret meggyógyultként jegyeznek, a halálesetek számát pedig 449 ezerre becsülik. A fertőzés továbbra is 188 országban van jelen.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

Brazíliában egy nap alatt több mint 37 ezer emberről bizonyosodott be, hogy fertőzött. Oroszországban Anna Popova tisztifőorvos úgy vélekedett, hogy a rendes tanítás szeptember 1-jén újraindulhat az orosz iskolákban, a Roszpotrebnadzor által kidolgozott egészségügyi ajánlások betartása mellett.

Továbbra is érvényben maradnak a védekezés legfőbb szabályai Németországban a szövetségi kormány és a tartományi kormányok tegnapi megállapodása szerint. A társas távolságtartás, a fizikai kapcsolatok, találkozások korlátozása és a szájat és orrot takaró maszk viselése minden olyan helyzetben, ahol nem lehet betartani egymás közötti legalább másfél méteres távolságot, továbbra is ezek alkotják a védekezés „bázisát” – mondta Angela Merkel kancellár.

Franciaországban az óvodákban hétfőtől megszűnnek a távolságtartás szabályai annak érdekében, hogy minden gyerek visszatérhessen az intézményekbe – jelentette be a francia oktatási miniszter. A 6 és 10 év közötti általános iskolásoknak továbbra is tartaniuk kell egymás között a legalább egyméteres távolságot, de a tárcavezető elismerte, hogy egyes helyeken kevesebb mint egyméteres lesz a távolság a tanulók között.

Olaszországban május 18-én törölték el a kijárási korlátozást a tartományokon belül. Azóta a járványgörbe nem emelkedett, mint azt egyes virológusok feltételezték. „Nem hiszem, hogy ősszel egy a márciusihoz fogható második hullámmal kellene számolni. Ugyanakkor fel kell készülnünk egyes járványgócokra” – vélekedett Matteo Bassetti, a genovai San Martino kórház infektológiai osztályának igazgatója. Hasonló álláspontra helyezkedett Fabrizio Pregliasco virológus.

Kéthetes házi karanténba kényszerült mától a cseh főváros egész vezetősége és a városi hivatal több munkatársa, miután Petr Hlubucek főpolgármester-helyettesnél kimutatták a koronavírusos fertőzést. Mintegy három-négy tucatnyi emberről van szó. Adam Vojtech egészségügyi miniszter bejelentette, hogy július elsejétől megszűnik az arcmaszkok kötelező használata a tömegközlekedési eszközökön is. Ez alól kivétel lehet Prága – erről később születik döntés.

Már nemcsak a legnagyobb határátkelőkön, hanem bármelyik átkelőn be lehet lépni Észak-Macedóniába, ám az átutazóknak öt órájuk van a tranzitra, az országba érkezõknek pedig negatív koronavírus-teszttel kell rendelkezniük. Montenegró antitest-teszteket vásárol, hogy kiderüljön, a lakosság hány százaléka kapta már el a betegséget, és kialakulhat-e hamarosan a kollektív immunitás. 

Magyarországon 947-re csökkent az azonosított fertőzöttek száma, 2 564-en meggyógyultak, az elhunytak száma 568,  7 092-en vannak hatósági házi karanténban és több mint 245 és fél ezer mintavétel történt – tájékoztat a koronavirus.gov.hu mai közleménye.