Világszerte 7 millió 360 ezer koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván a baltimore-i Johns Hopkins egyetem mai összesítésében. Ebből több mint 3 millió 454 ezret meggyógyultként jegyeznek, a halálesetek számát pedig 416 ezerre becsülik. A fertőzés továbbra is 188 országban van jelen.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

Brazília számít a második legérintettebb országnak, az Egyesült Államok után, ahol már 2 millió fertőzött személyt tartanak nyílván.

Visszavonják Németországban a koronavírus-járványra hivatkozva bevezetett határigazgatási szigorításokat, Lengyelország pedig szombattól megnyitja határait az Európai Unió tagállamai számára. Június 15-től megszüntetik a határátkelők forgalmának járványügyi okokkal indokolt állandó ellenőrzését az Ausztriával, Svájccal, Franciaországgal és Dániával közös szakaszokon, illetve nem ellenőrzik az Olaszországból légi úton érkezőket – jelentette be a német belügyminiszter. Június 21-től pedig a Spanyolországból érkező repülőgépek utasainak ellenőrzését is beszüntetik. A miniszter aláhúzta, hogy a balkáni migrációs útvonalon mutatkozó „illegális migrációs potenciál” miatt az Ausztriával közös határszakaszon nem szűnik meg a migrációs, illetve biztonságpolitikai okokból folytatott ellenőrzés. Az osztrák külügyminiszter arról számolt be, hogy csaknem minden európai uniós államba szabadon lehet közlekedni jövő keddtől, így az olaszországi, a horvátországi, illetve a görögországi nyaralás is lehetővé válik az osztrákok számára.

Lengyelország szombattól megnyitja határait az Európai Unió tagállamai számára, június 16-tól pedig a nemzetközi légiforgalom is lehetséges lesz a lengyel légtérben – közölte a lengyel miniszterelnök.

Dánia az első ország Ázsián kívül, amely enyhített a szigoron: kinyithattak éttermei, kávézói, bevásárlóközpontjai, újraindulhatott az üzleti élet.

A bolgár kormány június végéig meghosszabbította az egészségügyi vészhelyzetet, ugyanakkor nem kívánja szigorítani az eddig érvényben lévő korlátozásokat, sőt június 15-től megnyithatnak a színházak és a mozik. Albániában viszont rekordot döntött a koronavírussal fertőzöttek számának napi növekedése.

Ukrajnában tegnap életbe lépett a karanténkorlátozások enyhítésének újabb szakasza, de nem minden régióban, csak ott, ahol ezt a járványhelyzet megengedi – jelentette be az ukrén országos tisztifőorvos.

Spanyolországban az egészségügyi vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója „nagyon kedvezőnek” értékelte a járványügyi helyzet jelenlegi alakulását. A francia kormány július 10-e után nem kívánja meghosszabbítani a koronavírus-járvány miatti egészségügyi rendkívüli állapotot.