A koronavírus-világjárvány következtében az idén 265 millióra emelkedhet, vagyis csaknem megduplázódhat az élelemhiánnyal küzdők száma a világon, ha a kormányok és a magánszektor nem avatkozik közbe – figyelmeztetett az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP).

A szervezet már tavaly figyelmeztette a világ vezetőit, hogy „2020-ban a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius válsággal szembesülhetnek” a fegyveres konfliktusok, afrikai sáskajárások, és a gyakoribbá váló természeti csapások, illetve gazdasági válságok miatt. Erre rátevődik a koronavírus-járvány – hangsúlyozta David Beasley vezérigazgató az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt kedden.

Úgy fogalmazott:

bibliai méretű éhínséggel

szembesülhetnek mintegy három tucat országban néhány hónapon belül, ha most nem készülnek fel és cselekszenek, biztosítva a segítséghez szükséges anyagi forrásokat és a kereskedelem zavartalanságát.

A világszervezet vezetője szerint „minden este 821 millió ember hajtja éhesen álomra fejét világszerte”, további 135 millió ember esetében „az éhínség válságos szintet vagy még ennél is rosszabbat ért el”. A WFP elemzése szerint az idei év végéig további 130 millió ember sodródhat az éhínség szélére a pandémia következtében.