Újrakezdődik Mezei János volt gyergyószentmiklósi polgármester pere. Négy és fél év pereskedés és egy elsőfokú felmentő ítélet után a Marosvásárhelyi Táblabíróság visszaküldte első fokra a jelenleg a Magyar Polgári Párt elnöki tisztségét is betöltő Mezei János korrupciós perét. A pénteken kimondott jogerős ítélet kivonata a romániai bíróságok portálján jelent meg a hét végén.

Mezei János az MTI-nek elmondta: az első fokon eljáró Hargita Megyei Törvényszék figyelmét elkerülte egy 2000-ben hozott törvény, amely szerint olyan bíráknak kellett volna ítélkezniük az ügyében, akiknek képesítésük van a hasonló, korrupcióval összefüggésbe hozott ügyekre.

Mint ismert, a DNA a 2015. májusi vádemelésben hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra való felbujtással vádolta a polgármestert. A vádhatóság szerint Mezei azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a város nevében eladott egy olyan telket, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt. A DNA szerint a Gyilkos-tó melletti 400 négyzetméteres telket nem lehetett volna eladni a magyarországi többségi tulajdonos beleegyezése nélkül. A per során az V. kerületi önkormányzat jelezte, hogy nem tekinti károsultnak magát.