Elutasította Augustin Lazăr főügyész tegnap este a közszférában megjelent információkat, miszerint a kommunizmus idején tagja lett volna a politikai rendőrségnek. A főügyész feltette a legfőbb ügyészség Facebook-oldalára a CNSAS által kiállított igazolványokat.

Ezek bizonyítják, hogy nem léteznek olyan dokumentumok, amelyek arra utalnának, hogy együttműködött volna a Szekuritátéval, vagy annak tagja lett volna – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

Lazăr úgy gondolja, hogy azért indítottak ellene támadást, mert most zajlik Románia jövendőbeli főügyészének kinevezési eljárása, és el akarják lehetetleníteni őt, mint főügyészt, ugyanakkor gyengíteni szándékoznak a főügyészi intézményt is.

Mint ismert, tegnap a Lumea Justiției (Bíróságok világa) című portál nyilvánosságra hozta, hogy az 1980-as évek közepén egy Fehér megyei ügyész, akinek a neve megegyezik a jelenlegi főügyészével, két alkalommal is visszautasította a nagyenyedi börtönben fogva tartott Iulian Filip kommunistaellenes mozgalmár feltételes szabadlábra helyezési kérelmét, arra hivatkozva, hogy „folytatja felforgató tevékenységét a Ceaușescu-rendszer ellen”. A portál nem véli biztosra, hogy ugyanarról az Augustin Lazărról van-e szó, de megjegyzi, hogy a jelenlegi főügyész Fehér megyei illetőségű.