Folyamatosan csökken a háziorvosok száma Háromszéken, annak ellenére, hogy az utóbbi három évben megnövekedett a háziorvosi rendelők bevétele – mutat rá a Kovászna megyei Egészségbiztosító Pénztár felmérése.

A kutatásból kiderül, hogy Háromszéken az év harmadik negyedében a legkevésbbé jövedelmező háziorvosi rendelő bevétele kis híján 7 ezer lej volt, míg a legjövedelmezőbb közel 29.300 lejes bevételt valósított meg az általuk ellátott betegek és elvégzett egészségügyi szolgáltatások száma alapján. Az egészségbiztosító statisztikája ugyanakkor nem veszi figyelembe, hogy a családorvosok rendelőik bevételéből ki kell fizessék asszisztenseiket, közmű számláikat, adózniuk kell így a maradék pénz alig éri el az országos átlagfizetést, miközben a kórházban dolgozók bére ennek többszöröse. Így tehát hiába növekedett a háziorvosi rendelők bevétele, ez nem akadályozta meg háziorvosok számának csökkenését, hiszen 2016-ban Kovászna megyében még 105 háziorvosi rendelő működött, jelenleg számuk 98-ra esett vissza.

Jelenleg családorvosi ellátás nélkül van Dálnok, Maksa, Málnás, Mikóújfalu és Kézdipolyán mintegy 6790 lakója. Egy korábbi felmérés arra is rámutat, hogy a következő években újabb falvak maradhatnak egészségügyi alapellátás nélkül, hiszen a 100 háziorvosból 51 betöltötte a 60. életévét és nincs akinek átadják praxisukat.