Az osztrák kormány lakatot rak hét mecsetre, és kitoloncol az országból legalább 40 imámot – jelentették be tegnap egy sajtóértekezleten, amelyen jelen volt Sebastian Kurz osztrák kancellár is. Az indok, hogy megszegik az iszlám ausztriai jelenlétéről szóló, 2015-ben megújított törvényt azzal, hogy külföldről finanszíroztatják magukat, nem németül tartják vallási szertartásaikat, s így osztrák füleknek érthetetlenül lázítják híveiket. Általában véve pedig a hivatalos Ausztriától idegen, párhuzamos társadalom kialakításán fáradoznak.

A drámai bejelentésre az iszlám böjti hónap, a ramadán utolsó péntekjén került sor, pár órával az ima megkezdése előtt. Ezt különösen nehezményezte 700 ezer ausztriai muszlim nevében a Bécs által hivatalos partnerként elfogadott központi iszlám szervezet, az Ausztriai Iszlám Hitegyesület vezetője, Ibrahim Olgun.

A muszlimellenes intézkedések bejelentésére Tayyip Erdogan török elnök is reagált. Lekezelő tegezéssel egy isztambuli üzleti vacsorán felszólalva a következőket üzente az osztrák kancellárnak: „Te még nagyon fiatal vagy és tapasztalatlan. Egyet ne feledj el: a cselekedetednek nagyon sok kellemetlen következménye lehet!.”