Pótvámokat vet ki Oroszország egyes amerikai importcikkekre, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok az acél- és alumíniumtermékek behozatalát 25, illetve 10 százalékos vámmal sújtotta. Ezt Makszim Oreskin orosz gazdaságfejlesztési miniszter jelentette be.

Az orosz kormány még májusban tájékoztatta a Kereskedelmi Világszervezetet, hogy számításai szerint az amerikai pótlólagos vámok 537,6 millió dollár veszteséget okoznak az oroszországi exportőröknek. A WTO szabályainak értelmében az értesítéstől eltelt 30 nap múlva Oroszország jogosult a veszteséggel azonos értékben ellenintézkedéseket tenni.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium közlése szerint pár napon belül közzéteszik azoknak a termékeknek a listáját, amelyekre pótvámot vetnek ki. Az Interfax orosz hírügynökség tájékoztatása szerint már a közeljövőben pótvámokat vetnek azokra az amerikai építési és útépítő gépekre, amelyeknek van helyettesítője az orosz piacon, így nem gyakorolnak kedvezőtlen hatást a makrogazdasági mutatókra.