Modernebb, hatékonyabb, kisebbségbarát közigazgatási kódexe lesz Romániának az RMDSZ módosításainak köszönhetően ? nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök az Erdélyi Magyar Televízió tegnap esti híradójában. A közigazgatási törvény tervezete a szenátusból a döntéshozó képviselőház asztalára került.

Az RMDSZ elnöke rámutatott: hosszú egyeztetéseket követően sikerült a közigazgatási kódex tervezetének egy olyan változatát elfogadtatni, amely a mostani törvényeknél hatékonyabban vezérli majd a helyi és központi közigazgatást, ugyanakkor kedvez az anyanyelv-használat szempontjából.

A Szövetség a prefektúrákra, dekoncentrált intézményekre, illetve a sokat vitatott és perek tárgyát képező utca-, útjelző-, irányjelző-, földrajzi helyeket jelző táblák esetében is bővítette az anyanyelv-használat területét. A prefektúrák hatáskörét az alkotmányos keretek közé rendezte vissza, a polgármesteri, önkormányzati hivatalok szerepét pedig a szubszidiaritás elve szerint növelte meg ? tájékoztatott Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke: