Három vietnami állampolgárságú, ázsiai bevándorlók illegális Magyarországra, Csehországba és Németországba juttatását segítő embercsempész őrizetbe vételét rendelte el a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) – közölte a rendőrség.

A bűnszövetkezetre még májusban csaptak le, amikor hét Brassó, Hargita és Szilágy megyei, illetve bukaresti helyszínen végzett házkutatás nyomán három vietnami és két román állampolgárt állítottak elő és hallgattak ki. A hatóságok megállapították, hogy az embercsempészek Romániába még érvényes úti okmányokkal és munkavállalási vízummal érkező, a schengeni övezetbe kívánkozó honfitársaik illegális továbbutazását szervezték meg: a határsértőket állítólag egy Székelyudvarhely és Budapest között menetrendszerűen közlekedő busz hálófülkéjében bújtatták el. A bevándorlók fejenként hatezer és hétezer dollár közötti összeget fizettek a vietnami embercsempészeknek azért, hogy a schengeni övezetbe juttassák őket, a csoporthoz csatlakozott román állampolgárok pedig állítólag fejenként 300 dollárt kaptak minden migránsért.

Az ügy román állampolgárságú gyanúsítottjait hatósági felügyelet alá helyezték. A bűnszövetkezet felszámolásában a rendőrség brassói szervezett bűnözés elleni részlegét bukaresti, Szilágy- és Hargita megyei rendőrök, kolozsvári és nagyváradi kommandósok, nagyváradi határrendészek és a bevándorlási hatóság felügyelői is segítették.