Az RMDSZ nem kívánja kormányra lépéshez kihasználni a Szociáldemokrata Párt (PSD) belső válságát. Erről Kelemen Hunor szövetségi elnök nyilatkozott a Krónikának, miután az elmúlt mapokban több PSD-s képviselő átiratkozott a Victor Ponta volt kormányfő Pró Románia nevű pártjába. Így a kormánykoalíció elvesztette többségét az alsóházban, és már csak az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek támogatásával tud elfogadtatni törvénytervezeteket.

?Gusztustalannak tartjuk más pártok belügyeinek kommentálását? ? nyilatkozta a Krónikának Kelemen Hunor. Leszögezte: az RMDSZ nem lép kormányra, és nem fűzi szorosabbra a viszonyát a PSD-vel, hanem megmarad a parlamenti együttműködés. Ennek hozadékait is elemezni fogják, és szeptemberig eldöntik, hogy folytatják vagy sem ? mondta a politikus.

Az elmúlt napokban több ellenzéki politikus is kifejezte abbéli aggodalmát, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) függővé válik az RMDSZ-től, a magyar szövetség pedig kihasználhatja a helyzetet, hogy a románság számára elfogadhatatlan döntéseket csikarjon ki a kormánypárttól.