Hatéves tilalom után ismét betölthet politikai tisztséget Silvio Berlusconi. Így döntött egy milánói bíróság, helyt adva a 2011-ben adócsalás miatt elítélt négyszeres volt olasz miniszterelnök kérelmének ? írta szombati számában a Corriere della Sera című milánói napilap.

A 81 éves médiavállalkozónak eredetileg 2019-ig kellett volna várnia erre. Olaszországban a büntetés letöltése után három évvel lehet az elítéltnek rehabilitálásért folyamodnia. Berlusconi 2015 márciusában egy Milánó közeli idősek otthonában végzett tíz hónapos közmunkával kiváltotta az adócsalás miatt jogerősen kirótt egyéves börtönbüntetését.

A tilalom miatt Berlusconi nem indulhatott a március 4-ei parlamenti választáson, amelyen a jobbközép választási szövetség ? benne Berlusconi Hajrá Olaszország (FI) pártjával ? 36 százalékkal az első helyen végzett, de nem szerezte meg a kormányalakításhoz szükséges abszolút többséget.

Jelenleg végső stádiumban vannak a választási szövetséghez tartozó Északi Liga és a pártként a választásokon az első helyen végzett populista Öt Csillag Mozgalom közötti koalíciós tárgyalások, amelyek kudarca esetén új választásokat tarthatnak. Ezeken már Berlusconi is indulhatna.