Iktatták ma reggel Bukarestben az őshonos kisebbségek európai szintű védelmét szorgalmazó Minority SafePack európai polgári kezdeményezés több mint háromszázezer Romániában gyűjtött aláírását. Az Országos Lakosság-nyilvántartási Igazgatóságnál jelen volt Kelemen Hunor, az RMDSZ és Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója elnöke is.

Kelemen Hunor bízik abban, hogy nem születik elutasító politikai döntés a következő három hónapban, csakis a kötelező adminisztratív vizsgálatot hajtja végre a nemzeti hatóság. Az őshonos kisebbségeknek európai szintű védelmet szorgalmazó európai polgári kezdeményezés nem irányul senki ellen, és erősíti az Európai Uniót ? mondta a szövetségi elnök, aki szerint a Minority SafePack-et érintő érdemi vitára, döntésre a jövő évi parlamenti választást követően kerül majd sor az Európai Parlamentben és Bizottságban. A kezdeményezők szerepe most az, hogy a tagállamok államfőit és kormányait meggyőzzék, az MSPI nem a többségi társadalmak ellen irányul ? tette hozzá Kelemen Hunor.

Vincze Loránt FUEN elnököt kollégánk, Szőcs Levente arról kérdezte, hogy van-e lehetőségük a nemzetállamoknak  elgáncsolni a kezdeményezést?