A részmunkaidős foglalkoztatás szigorítása ellen tiltakozik a Romániai Magyar Nyelvű Helyi és Regionális Lapkiadók Egyesülete, amely beadvánnyal fordult a Munkaügyi Minisztériumhoz és a Pénzügyminisztériumhoz, azt kérve, gondolják újra a törvényi előírásokat.

A kolozsvári székhelyű, 2004-ben megalapított egyesület szerint a Kormány arra kötelezte a vállalkozásokat, hogy részmunkaidős alkalmazottaik után is fizessék ki teljes munkaidőre a minimálbérre számított társadalombiztosítási járulékokat. A kiadók felhívták a kormány figyelmét, hogy vagy saját terjesztőhálózatot működtetnek, vagy lapterjesztő magánvállalatokkal együttműködnek, mindkét esetben a foglalkoztatottak száma eléri a néhány tucatot, de akár 150 személy is lehet. Ha egy lapkihordó 8 órás munkaidővel dolgozna, az újságok egy része túl későn kerülne az olvasókhoz, ezért kénytelenek több részmunkaidős alkalmazottat foglalkoztatni – magyarázták. Az egyesület szerint egyetlen ilyen vállalkozás sem lesz képes fenntartani lapterjesztő hálózatát, ha a rendelkezések érvényben maradnak, s a lapterjesztő cégek csődbe fognak menni, ami a romániai magyar nyelvű írott sajtó eltűnéséhez vezethet, hiszen példányszámuk több mint 80 százalékát terjesztik előfizetéses alapon ? derül ki az MTI bukaresti irodájához tegnap eljuttatott közleményből.

A kormány tavaly és az idén három kormányrendelettel szigorította a részmunkaid?s foglalkoztatást azzal a céllal, hogy visszaszorítsa az visszaéléseket és csökkentse a feketemunkát. A lapkiadók egyesületének tagjai a nagyváradi Bihari Napló, a csíkszeredai Hargita Népe, a sepsiszentgyörgyi Háromszék, a marosvásárhelyi Népújság, az aradi Nyugati Jelen, a kolozsvári Szabadság és a szatmárnémeti Szatmári Friss Újság  napilapok kiadói.