Reakcióözönt váltott ki Bukarestben az amerikai kongresszusban Magyarországról szervezett meghallgatás, amelyen kiderült, hogy az Egyesült Államok román állampolgárokat is kitiltott korrupció gyanúja miatt. Az információt az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, Hoyt Brian Yee osztotta meg a képviselőkkel. Yee arra a kérdésre válaszolt, hogy kettős mércét alkalmaz-e az Egyesült Államok, amely Magyarországot előveszi, Bulgáriát és Romániát viszont nem veszi elő korrupciós ügyekben. A helyettes államtitkár közölte, hogy ilyesmiről szó sincs, hiszen korrupció gyanúja miatt román és bolgár állampolgárok, jelenlegi és volt hivatalosságok is ki vannak tiltva.

A nyilatkozat cáfolja a közkeletű nézetet, miszerint Washington azért tett feketelistára román közéleti személyiségeket, mert ? Magyarországtól eltérően ? Romániában működik a korrupcióellenes harc.

A román sajtó máris elkezdte találgatni, kik lehetnek a tiltólistára került politikusok. Egyes információk szerint Adrian Nastase volt miniszterelnök vízumát két hónappal azelőtt visszavonták, hogy 2012 áprilisában jogerősen börtönbüntetésre ítélte volna a román legfelső bíróság. Nastasét a bukaresti nagykövetség útján, levélben értesítették, hogy beutazási engedélyét hatálytalanították, és felszólították, hogy a jövőben ne próbáljon meg belépni az Egyesült Államok területére.

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége a bukaresti sajtó érdeklődésére közölte, hogy a törvény nem teszi számára lehetővé a kitiltott román tisztségviselők kilétének a felfedését.