Jelentős globális hatalmakként az EU-nak és Kínának együtt kell működnie annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb megállítsuk Oroszország ukrajnai háborúját – jelentette ki az Európai Tanács elnöke, Charles Michel az Európai Unió és Kína 23. kétoldalú csúcstalálkozóján, amelyet videokonferencia keretében tartottak meg.

A találkozón az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen hangsúlyozta: az ukrajnai orosz invázió nemcsak Európaszámára, hanem a világ többi részéhez fűződő kapcsolata szempontjából is döntő pillanat. „Tiszteletben kell tartani a nemzetközi jogot, valamint Ukrajna szuverenitását és területi integritását” – mondta az EB-elnök, hozzátéve, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként Kína „különleges felelősséggel tartozik”, és „egyetlen európai polgár sem fogadná el, hogy bárki támogassa Oroszország háborús képességét”.

Hszi Csin-ping kínai elnök nem foglalt egyértelműen állást abban a kérdésben, hogy támogatja-e Oroszországot, ugyanakkor burkoltan bírálta az EU-t mondván, az Európai Uniónak önállóan kell benyomást alkotnia Kínáról, és független Kína-politikát kell alkalmaznia.

Ukrajna kérdését illetően Hszi hangsúlyozta: a válság gyökere az évek során felgyülemlett regionális feszültségekben keresendő, gyökeres megoldáshoz pedig az érintett felek jogos biztonsági aggályainak megválaszolására van szükség.

Hszi a kétoldalú kapcsolatokat értékelve hangsúlyozta: Kína és az Európai Unió kiterjedt közös érdekekkel rendelkezik, az együttműködésük pedig szilárd alapokon áll.

Ursula von der Leyen, Charles Michel, Xi Jinping