Kísérleti jelleggel óránként 130-ról 140 kilométerre emelték mától a sebesség felső határát a Bécs-Salzburg közötti A1-es osztrák autópálya két szakaszán, összesen 120 kilométeren. A próbaidő egy évig tart, ezalatt mérik a levegőszennyezettség, a zajártalmat, a valós átlagsebességet és a balesetek arányát, ezek alapján döntenek a “Tempo 140″ esetleges végleges bevezetéséről.

Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint a kísérleti jelleg miatt a hatóságok elnézőek lesznek a megemelt sebességhatárt kis mértékben túllépő autósokkal, így – legalábbis Felső-Ausztria területén – elvileg akár 159 kilométeres sebességet is büntetlenül meg lehet úszni. A közlekedési minisztérium döntését a sebességhatár felemeléséről minden ellenzéki párt bírálta, mint a környezetre és az utazók biztonságára ártalmas “populista” intézkedést.

Európában csak két másik országban, Lengyelországban és Bulgáriában megengedett a 140 kilométeres sebesség autópályán, a legtöbb helyen a 130 kilométer/óra a felső határ, sőt nyolc országban csak 120, Németországban pedig nincs kötelező felső határ, de ajánlott a 130.