A brit baromfitenyésztők üzleti szervezete szerint sürgősen mentesíteni kell a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett nagy-britanniai karanténkötelezettség alól a közép- és kelet-európai EU-országokból, köztük Romániából érkező idénymunkásokat, mert nélkülük veszélybe kerülhet a britek hagyományos karácsonyi pulykaebédje.

A Brit Baromfitanács tegnap este közzétett felhívásában azt javasolja, hogy a brit kormány legalább ezer magyar, lengyel, román, bolgár, szlovák, cseh és szlovén idénymunkást mentesítsen az idei karácsonyi szezonra a külföldről beutazók számára két hétig kötelező elkülönítés alól. A testület szerint a brit pulykatenyésztők erőteljesen rá vannak utalva az olyan szakképzett és hatósági engedéllyel bíró uniós munkavállalókra, akiknek gyakorlatuk van a pulykafarmokon végzett munkában, a vágásban és a húsfeldolgozásban, mivel nincs elég megfelelő képesítésű hazai munkavállaló ezen a szakterületen. Az ilyen szakképesítéseket igénylő munkahelyeket nem lehet a hazai munkaerőpiacról – még a munkanélküliek közül sem – betölteni hosszas képzési és toborzási időszak nélkül – áll a baromfitenyésztők szakmai szervezetének felhívásában. A szakmai testület szerint Nagy-Britanniának sürgősen szüksége van a karácsonyi élelmiszerkínálatot biztosító „hősökre”, mert nélkülük összeomolhat az ellátás.

A brit kormány jelenleg 56, alacsony kockázatúnak ítélt országból és területrõl engedélyezi a beutazást karanténkötelezettség nélkül, de ezeknek az országoknak a listáján a közép- és kelet-európai térségbõl már csak a három balti köztársaság szerepel.