• Vorbim cu profesorul univ. Dr. Pozsony Ferenc despre trăsăturile lingvistice arhaice din baladele populare maghiare.
  • Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat ieri, la Sfântu Gheorghe, că România se află într-o continuă criză politică din anul 2012, iar actualul Guvern „improvizează”, asemenea tuturor celorlalte care s-au succedat în ultimii opt ani.
  • Papa Francisc a acceptat ca arhiepiscopului emerit de Alba Iulia, Jakubinyi György, să renunţe la funcţia de Administrator Apostolic pentru credincioşii armeni catolici din România şi l-a numit pe Kovács Gergely, Arhiepiscopul de Alba Iulia, se arată într-un comunicat emis recent al Conferinţei Episcopilor Catolici din Ungaria.
  • Cererile de solicitare a ajutorului de stat acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, se depun într-un interval de 10 zile lucrătoare, începând de astazi – a anunţat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
  • Terenul de la Romexpo trece gratuit în proprietatea Camerei de Comerț și Industrie, au decis deputații. USR și UDMR au anunțat că vor să atace proiectul la Curtea Constituțională.
  • În perioada 4 – 6 septembrie, se desfășoară o ediție restrânsă a evenimentului Ceaun Borsec Festival. Ediția de anul acesta este denumită „Cea1 Borsec” și se dorește a fi un „ceaun de cultură și outdoor”. La eveniment se va putea asista la proiecţii de filme şi concerte în aer liber, concert de muzică medievală cu renumitul ansamblu instrumental Codex şi un recital al lui Emeric Imre.
  • Povestea lui Făt-Frumos din Tărâmul de Azi va fi proiectată 3D, bilingv, în zilele de 5 şi 6 septembrie, pe faţada Consiliului Judeţean HR, în cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia Divizia Artelor prin Tehnologiile Emergente, cu sprijinul Serviciului pentru Dezvoltarea Comunitară – Secretariatul General al Guvernului.
  • În perioada celui de-al doilea val al epidemiei de coronavirus trebuie împiedicată blocarea parţială a economiei ungare pe care am văzut-o mai devreme, iar pentru aceasta instrumentul cel mai potrivit este seria de măsuri restrictive, introduse la frontierele ţării – a declarat ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior miercuri, în oraşul Nagykálló (judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg).
  • Urmărim situația de la Universitatea de Artă Dramatică şi Cinematografică de la Budapesta, unde continuă protestele studenților faţă de numirea unui nou Consiliu de Administraţie. Cadrele universității și studenții acuză politizarea și intenția Guvernului de a elimina autonomia universitară. Luni a demisionat conducerea universităţii.
  • Un nou gest care provoacă noi îngrijorări cu privire la libertatea presei în Ungaria, după ce redactorul-şef al revistei ”168 Ora” a fost concediat ieri. Redactorul-şef RÓZSA Péter a publicat o fotografie în care premierul ORBÁN Viktor apare înconjurat de familia sa, pentru a ilustra politica Ungariei privind natalitatea. Proprietarul săptămânalului, MILKOVICS Pál a declarat că RÓZSA ”a depăşit limitele prostului gust”.

Bejegyzés navigáció