Ellenzi a Tanulók Országos Tanácsa  azt a törvénykezdeményezést, amely szerint 350 lejes utalványt kapnának az iskolások egyenruha beszerzésére.

Az intézkedés jelen gazdasági helyzetben fölösleges pluszterhet róna a költségvetésre – vélik a tanulók képviselői -, ugyanakkor „a szenátorok felelőtlenségéről és közömbösségéről” árulkodik az a tény, hogy jelentős alapokat fordítanának erre a célra, miközben 900 ezer diáknak nincs hozzáférése az online oktatáshoz.

A tanulók tanácsa közleményében leszögezi, az iskolák biztonságossá tételét célzó megfelelő intézkedések – iskolaőrök, kamerás megfigyelés – hiányában az egyenruha kötelezővé tétele „tartalom nélküli forma”, amely semmiképpen nem vezet az oktatás minőségének javításához, „legfeljebb csak ezt a látszatot kelti”.

„A tanulóknak a minőségi oktatáshoz való hozzáférést kell biztosítani, nem egyenruhára van szükségük, amely legfeljebb jól mutat a fényképeken” – fogalmaznak közleményükben az országos tanács képviselői, és kérik a tervezetről döntő házként szavazó Képviselőházat, hogy utasítsa el a törvényjavaslatot.