Rendkívül súlyos, helyenként kifejezetten katasztrofális helyzet alakult ki Oroszország kiterjedt területein az erdőtüzek miatt – hívta fel a figyelmet Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök, az orosz környezetvédők azonban tétlenséggel vádolják az orosz kormányt a szerintük minden korábbinál nagyobb pusztítást végző tüzek megfékezése terén.

„Bonyolulttá vált a helyzet a Szibériai és a Távol-keleti szövetségi körzet számos régiójában, néhányban rendkívüli állapotot hirdettek ki” – mondta a kormányfő. Az erdőtüzek mintegy 80 százaléka a Távol-keleti szövetségi körzetben van. Országos szinten jelen pillanatban 155 erdőtűz oltásán fáradoznak 33 ezer hektáron.

Hírügynökségi jelentések beszámolnak arról, hogy különösen heves erejű tüzek ritkítják az erdőket Hanti- és Manysiföld autonóm körzetben több mint 14 ezer hektáron, a 19 helyszínen pusztító lángokat hét helyen, csaknem 7700 hektáron sikerült megfékezni. A tüzek keletkezésének legfőbb oka e beszámolók szerint a villámcsapásokban keresendő, akárcsak abban, hogy a lakosok sokszor megsértik a tűzrakási szabályokat.

A Greenpeace Russia környezetvédő szervezet műholdas adatokra hivatkozva rendkívül riasztó képet fest az oroszországi erdőtüzekről. Mint tegnapi közleményükben állították, az oroszországi erdőtüzek kiterjedése (19 millió hektár) nagyobb, mint Görögország egész területe (több mint 13 millió hektár). A szervezet szerint a lángok elharapózása elsősorban a hőhullámoknak, a folyópartok menti tábortüzeknek, a permafroszt (tartósan fagyott föld) időnkénti felolvadásából eredő olajszivárgásnak tulajdonítható.