Ellenszavazat nélkül, egyetlen tartózkodással fogadta el a képviselőház tegnap a büntetett előéletűek megválaszthatóságát korlátozó alkotmánymódosító törvényjavaslatot. Ezt a „Bűnözők nélküli közéletet” jelmondatú mozgalom terjesztette a parlament elé polgári kezdeményezésként.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) csaknem egymillió támogató aláírást gyűjtött a kezdeményezéshez, amely alaptörvénybe foglalná, hogy Romániában nem választható a törvényhozásba, a helyi közigazgatásba vagy az államelnöki tisztségbe olyan állampolgár, akit jogerősen szabadságvesztésre ítéltek szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt, mindaddig, amíg meg nem szűnnek az ítélet következményei.

Dan Barna, az USR elnöke „történelminek” minősítette a képviselőházi konszenzust, és úgy vélekedett, hogy a járványügyi helyzet miatt is nagyon jó megoldás lenne az alkotmánymódosító népszavazást az önkormányzati választásokkal egyszerre, szeptember 27-én megrendezni. Ehhez arra lenne szükség, hogy a kétkamarás parlament szenátusa is szövegmódosítás nélkül, 30 nappal a helyhatósági választások előtt kétharmados többséggel megszavazza az alkotmánymódosító törvénytervezetet.