Még idén megkezdi Franciaország a digitális adó kivetését a nagy globális technológiai cégekre függetlenül attól, hogy az Egyesült Államok részt vesz-e vagy sem az egységes nemzetközi megoldásról folyó tárgyalásokon – jelentette be ma a francia pénzügyminiszter. Az Egyesült Államok tegnap jelentette be távozását a digitális adó bevezetéséről folyó tárgyalásokról, mivel azokon – Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtanácsadó indoklása szerint – nem történt előrelépés.

„Ez provokáció. Az OECD minden tagjával szemben provokáció, hiszen már csak centiméterekre álltunk a megállapodástól a digitális óriáscégek adóztatásának kérdésében” – nyilatkozta ma Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter az Inter rádióállomásnak.

Franciaország néhány más európai országgal együtt már bevezette ugyan a digitális adót, de kivetését felfüggesztette az egységes globális megoldás kidolgozására az OECD égisze alatt indult tárgyalások idejére.

Az Egyesült Államok mereven elutasítja minden egyoldalú adó kivetését nagy technológiai cégeire mindaddig, amíg a kérdésben nem születik megállapodás az OECD keretében. Az amerikai kormányzat az autóimportvámok megemelését helyezte kilátásba a digitális adó egyoldalú bevezetése esetére.