A polgárháború sújtotta Líbia ellenkormányát támogató Egyiptom szombaton bemutatott béketerve „halva született” – mondta a török külügyminiszter a Hürriyet című helyi kormánypárti napilapnak adott tegnapi interjújában.

A tárcavezető kifejtette: „se nem hihető, se nem őszinte” tűzszünetre szólítani az után, hogy a tripoli székhelyű, nemzetközileg elismert líbiai egységkormány erői az utóbbi időben harci sikereket értek el a tobruki ellenkormány oldalán küzdő Halífa Haftar tábornok csapataival szemben. A külügyminiszter hangsúlyozta, „Az a tűzszünet tartós, amelyet mindkét fél elfogad” – húzta alá, hozzáfűzve, hogy Haftar ehhez soha nem „közeledett”. A kezdeményezés egyebek közt már hétfőtől tűzszünetet írt volna elő, illetve rendelkezne az összes idegen fegyveres kivonásáról Líbiából, továbbá egy legfelsőbb tanács felállítását javasolta. Tripoli azonnal elutasította a tervet. Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek támogatását fejezte ki, de Washington is üdvözölte.

A Kreml sajtószolgálata tegnap arról számolt be, hogy Putyin és Erdogan Szírián és a koronavírus-járvány utáni nyitáson felül Líbiáról is egyeztetett telefonon. A két vezetõ aggodalmának adott hangot a líbiai katonai összecsapások hevessége és az áldozatok nagy száma miatt. Putyin hangsúlyozta a tűzszünet meghirdetésének és az országon belüli párbeszéd felújításának fontosságát.