Az intézkedések célja a COVID-19 járvány továbbterjedésének megakadályozása és hatásainak csökkentése. A határozatot jelentős szavazati többséggel fogadták el, és bár bírálta, szavazatával támogatta a Szociáldemokrata Párt is. Nem szavazta meg a jogszabályt a Pro Románia, sem az ALDE. Elégedetlenek voltak liberális honatyák is, akik szerint egy ilyen határozat parlamenti vitára bocsátása megszegi a hatalmi ágak különválasztásának elvét. 

A parlament előírta a kormány számára, hogy köteles a helyi hatóságok rendelkezése bocsátani a hátrányos helyzetű családok szükségleteit kielégítő védőmaszk-mennyiséget.

Ugyanakkor a helyi hatóságok jogkörébe tartozik ezentúl az alárendelt egészségügyi intézmények vezetőinek kinevezése, felfüggesztése és elbocsátása.

A vita során a szociáldemokraták szenátusi frakcióvezetője, Radu Preda elkésettnek minősítette a kormány intézkedéseit, ezért volt szükség szerinte a kabinet által kidolgozott jogszabály módosítására.

Meglátása szerint a kabinet ésszerűtlen intézkedései tönkretettek vállalatokat és családokat, ezeket a „csődös liberális kormányzás számlájára kell írni”.

A liberálisok visszautasították a bírálatokat, és a maguk során azzal vádolták a korábbi szociáldemokrata kormányt, hogy semmit nem tett, különösen egészségügyi téren.

A liberálisok szenátusi frakcióvezetője, Daniel Fenechiu azt mondta: a kormány határozatának parlamenti vitája nem demokratikus, és szerinte a PSD elégedetlenségét az okozza, hogy a liberális kormány támadhatatlan, mert intézkedései külföldön is elismert hatásokkal jártak.

Úgy vélte, a kormány kifogástalanul kezelte az egészségügyi válságot, biztosította a rászorulók és a bajba jutott cégek védelmét, és záros határidőn belül bemutatja a jövőre vonatkozó programját.

A kormányhatározat mellett voksoltak az RMDSZ, az USR és a PMP törvényhozói is, akik rámutattak, hogy Romániának konkrét intézkedésekre van szükségbe a válság átvészeléséhez.