A képviselőház tegnap döntő házként elfogadta a készenléti állapotot szabályozó törvényt. A parlament több ponton is módosította a kormány tervezetét. A liberális Florin Roman által javasolt és a jogi bizottság által előzőleg jóváhagyott módosító javaslatot, miszerint a törvény a Hivatalos Közlönyben való megjelenésének napjától lépett volna érvénybe, a plénumban törölték a tervezetből.

A törvény végleges változata lehetővé teszi a teraszok újranyitását a készenléti állapot ideje alatt az egészségügyi óvintézkedések betartásával, és arról is rendelkezik, hogy május 15. után megnyithatnak azok a 15 ezer négyzetméteresnél kisebb kereskedelmi központok, amelyek üzlethelyiségei egyenként 500 négyzetméteresnél kisebbek. A jogszabályt a Pro Románia, valamint a Liberálisok és Demokraták Szövetsége kivételével minden politikai alakulat támogatta.

A készenléti állapot életbe lépése leghamarabb jövő hét elején lesz esedékes, miután megjelent a Hivatalos Közlönyben.

Ilyen körülmények között a kormány keresi a törvényes megoldást, hogy a hétvégére is kiterjessze a megszorításokat. Döntés a mai kormányülésen születhet.

Napirenden van továbbá a Munkaügyi Minisztériumban jogszabálytervezete, amelynek értelmében bizonyos ágazatokban ingyen biztosítanák a védőmaszkot. A kabinet továbbá arról is tárgyal, hogy milyen gazdaságtámogató intézkedéseket fognak fenntartani a készenléti állapot idején. Szó van a kényszerszabadság további állami finanszírozásáról, illetve a tanév végéig az iskoláskorú gyerekek szüleinek otthonmaradását támogató bérpótlékról. Egy másik törvénytervezet a vállalatoknak nyújt pénzügyi támogatást a tevékenységük újraindításához.