Az alsóház jogi, költségvetési, közigazgatási és munkaügyi bizottsága kedden negatívan véleményezte a javaslatot. A szakbizottságok, jelentésükben arra hivatkoztak, hogy „egy ilyen törvényjavaslat elfogadása nem indokolt”, és azt is megjegyezték, hogy a kezdeményezők sem indokolják meg a tervezetben annak szükségességét, mindössze arra hivatkoznak, hogy az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek nyilváníthatja a jelenleg érvényben lévő közigazgatási törvénykönyvet.

A tervezet elutasítását 287 képviselő támogatta, 21-en ellene voksoltak.

Az RMDSZ 30 törvényhozója által előterjesztett javaslatot a szenátus hallgatólagosan elfogadta, de a képviselőház szavazott róla döntő fórumként.

Kelemen Hunor szövetségi elnök parlamenti felszólalásában tegnap arra kérte parlamenti kollégáit, hogy ne rombolják le a bizalmat – legalábbis azt, ami még megmaradt belőle. Ne rombolják le azt a hitet, hogy lehet értelmes párbeszédet folytatni a parlamentben, hogy van értelmes párbeszéd etnikumok között, hogy mindenki saját kultúráját és nyelvét megőrizve egy jobb jövőt építhet. Emlékeztetett, múlt héten az államelnök bejelentette, hogy elhárított egy végveszélyt, ami tulajdonképpen nem létezett. Ezzel csekély két és fél perc alatt sikerült óriási károkat okoznia a racionális párbeszéden, sikerült kigúnyolnia a magyar nyelvet és megbélyegeznie egy közösséget – mondta Kelemen Hunor. 

Hangsúlyozta, az RMDSZ harminc éve kizáróan demokratikus eszközökkel küzd azért, hogy a magyar közösségnek több évtizednyi diktatúra és annak asszimilációs törekvése után végre intézményes keretek biztosítsák etnikai, nyelvi, kulturális megmaradását.

A szavazás után minden probléma itt marad – mondta kelemen Hunor a parlamenti vitán,  a vírus nem tűnik el, a gazdaság nem fejlődik, a munkanélküliség nő, az iskolák nem nyitnak ki, az emberek továbbra is a kormánytól várják a megoldást a problémáikra, a romániai vendégmunkásokat továbbra is embertelenül kizsákmányolják külföldön, és nem lesz mód arra, hogy a végtelenségig olyan áltémákat találjon ki és tárgyaljon a parlament, amelyek hosszú távon elvonják a figyelmet a valódi problémákról.