A budapesti román nagykövet nem a bukaresti külügyminisztérium utasítására, nem annak jóváhagyásával, hanem személyes kezdeményezésből, saját nevében vállalt szolidaritást a magyar Országgyűlés egyik politikusával – szögezte le Bogdan Aurescu román külügyminiszter a G4Media.ro hírportál által szombaton közölt interjúban Szabó Tímeára, a Párbeszéd társelnökére utalva.

A román diplomácia vezetője hozzátette: szerinte Marius Lazurcă üzenete tartalmában világossá tette, hogy gesztusa nem a magyar belpolitikába való beavatkozási kísérlet.

Aurescut a román államfő szerdai – a magyar fél és az RMDSZ által sértőnek minősített – nyilatkozata kapcsán kialakult magyar-román diplomáciai pengeváltás kapcsán kérdezték meg arról: vajon a román nagykövet állásfoglalását kifogásoló korábbi magyar reakcióra utalt-e, amikor „provokatívnak” nevezte magyar hivatali partnere egyes megnyilvánulásait. A román külügyminiszter kifejtette: neki úgy tűnt, hogy Szijjártó Péter megjegyzéseinek (amelyekkel a budapesti román nagykövet állásfoglalását kommentálta) volt egyfajta provokatív felhangja, Aurescu azonban ezt akkor azért hagyta válasz nélkül, mert nem akart belépni a „nyilatkozat-játékba”.

Bogdan Aurescu elzárkózott attól, hogy kiegészítéseket fűzzön a Johannis-nyilatkozat kapcsán szerdán kiadott bukaresti külügyi közleményhez. Azt hangoztatta: Románia valódi stratégiai partnerségre törekszik Magyarországgal. Emlékeztetett: a koronavírus-járvány kapcsán sikerült közös megoldásokat találniuk az áruk és az emberek tranzitjára, az ingázók helyzetére, ami szerinte azt bizonyítja, hogy kialakítható a valós partnerség, ha van rá akarat.

Szijjártó Péter egy múlt szombati Facebook-bejegyzésében megdöbbentőnek nevezte a román nagykövet „nyilvánvalóan hazug hisztériakeltését”, valamint szégyenletesnek azt, hogy a nagykövet és Szabó Tímea közös platformra került a határon túli magyarokkal szemben.

Szabó Tímea a Párbeszéd társelnöke az Országgyűlés április 20-i ülésén kifogásolta, hogy a magyar kormány a járványhelyzet idején egészségügyi maszkokat szállít a határon túli magyaroknak, felszólását azonban nem tudta befejezni, mert tapssal szakították meg a kormánypárti képviselők.

A budapesti román nagykövet ezt követően egy whatsapp-csoportban azt írta a többi Budapesten szolgáló nagykövetnek, hogy Szabó Tímeát fenyegetések és inzultusok sora érte, ezért a maga részéről levélben vállalt szolidaritást a Párbeszéd társelnökével, kifejezve reményét, hogy „sértetlen maradt” az őt ért inzultusok után.

Szabó Tímea egyébként Facebook-oldalán leszögezte: hamis az állítás, miszerint nem támogatja, hogy a határon túli magyarok védőfelszerelést kapjanak. „Az igazság ezzel szemben az, hogy mielőtt befejezhettem volna a mondatot, a fideszes képviselők – Kövér László hathatós asszisztálásával – belém fojtották a szót” – írta. A képviselő szerint nem fejezhette be a mondatát, amelynek a másik fele eredetileg az volt: semmi baj nincs azzal, ha a kormány segít másokon, azzal viszont igen, hogy az állítólagos magyarországi 20 milliós maszkkészlet hetek óta raktárban áll, nem osztják szét, miközben a kórházak, háziorvosok és az emberek nem jutnak hozzá a megfelelő védőfelszereléshez. Az ominózus felszólalás felvétele alább megtekinthető/hallgatható.