Zbynek Burival / Unsplash

1999 óta nem látott szintre, 15,65 dollárra esett vissza a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) könnyűolajfajta hordónkénti ára. A BBC szerint a 14 százalékos csökkenés oka a koronavírusos megbetegedések számának gyarapodása, a csökkenő kereslet és a tárolókapacitások kimerülése.

Ugyanakkor a kőolajiparra hatást gyakorol a piaci részesedésért folytatott harc is. Noha a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) nehéz tárgyalások után megállapodásra jutott a kitermelés tízszázalékos csökkentéséről, egyes elemzők szerint ekkora mértékű vágás még nem befolyásolja számottevően a kínálatot. „Nem tartott sokáig, amíg a piac rádöbbent, hogy jelenlegi formájában az OPEC+ megállapodás nem elegendő ahhoz, hogy egyensúlyba hozza a kőolajpiacot” – nyilatkozta az Axicorp vezető elemzője, Stephen Innes.

Időközben nő az aggodalom azzal kapcsolatban, hogy kimerülőben az Egyesült Államok tárolókapacitása. A chushingi lerakat – ahova az amerikai olajimport nagy része irányul – már március végén csaknem félig megtelt.

A Mediafax emlékeztet, hogy az Európában irányadó Brent nyersolaj árcsökkenése kevésbé volt meredek: 0,8 százalékkal 27,87 dollárra csökkent.