Világszerte 1 millió 925 ezer koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván a baltimore-i Johns Hopkins egyetem mai összesítésében. Ebből 458 ezret meggyógyultként jegyeznek, a halálesetek számát pedig több mint 119 ezerre becsülik. A fertőzés 185 országban van jelen.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

A legtöbb COVID-19 vírussal fertőzött  személy, 582 ezer, az Amerikai Egyesült Államokban van. Donald Trump amerikai elnök ma bejelentette, hogy a kormányzati munkacsoport csaknem befejezte az ország gazdasági újraindításának tervét, és néhány napon belül döntés születhet ennek idejéről és körülményeiről. Iránban 73 ezer regisztrált fertőzöttet, 4500 elhunytat és csaknem 46 ezer felépültet jegyeznek.

Spanyolországban országosan mintegy 2 millió munkavállaló tér vissza a munkába a napokban a spanyol közszolgálati televízióban elhangzott becslés szerint. A szigorú korlátozások azonban továbbra is érvényben maradnak. Ott már több mint 64 700 ezer gyógyultról számoltak be, a Hopkins egyetem 170 ezer fertőzöttet és 17 ezer halottat tart nyilván.

Az olasz kormány mától engedélyezni a könyvesboltok, bébiholmit áruló üzletek és az erdészetek megnyitását, de a járvány gócpontjának tartott Lombardia, Veneto, valamint Piemonte tartomány nem nyitotta újra a kormány által kijelölt üzleteket. Ugyanígy a déli Campania és Szardínia sem. A könyvesbolt-tulajdonosok egy része is nemet mondott az újranyitásra, hangsúlyozva, hogy nem akarnak „kísérleti nyulak” lenni. Hozzátették, hogy nehezen tudják teljesíteni az üzleteik újbóli működtetéséhez előírt napi kétszeri fertőtlenítést is. Olaszországban mára közel 160 ezer fertőzöttet, 20 ezer halottat regisztráltak, ám a gyógyultak száma közelít a 35 és fél ezerhez.  

Franciaországban 137 ezer fertőzöttet és csaknem 15 ezer elhalálozást jelentettek, de meghaladta a 28 ezret a nyilván tartott gyógyultak száma.

A koronavírus-járvány lassítására bevezetett németországi korlátozások fokozatos lazítását és a vírus jelenlétének minél szélesebb körű, folyamatos megfigyelését javasolta a német nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina – Nationale Akademie der Wissenschaften).Németországban 130 ezer fertőzöttet regisztráltak eddig, közülük 3 ezer elhunyt, 68 ezer meggyógyult.

Magyarországon 1512-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, 122-en meggyógyultak, az elhunytak száma is 122, 14 ezren vannak hatósági házi karanténban és csaknem 36 ezer mintavétel történt – tájékoztat a koronavirus.gov.hu mai közleménye.